Pages

marți, 24 mai 2011

Loteria Romana: se fura?

Am primit de curand un mail destul de ... nasol. Despre Loteria Nationala.

E universal stiut ca teoria conspiratiei prinde foarte bine la noi, si se cam stie si ca la noi la loto se cam castiga doar de Craciun, Paste, alegeri si inca 1-2 cazuri foarte-foarte izolate. Ca e din cauza "manarelilor" Loteriei sau din cauza ca sunt intr-adevar foarte multe variante posibile, nu stiu. Si nici nu e treaba mea sa trag concluziile.

Ceea ce zice mailul este ca smecherii se pot face, din pacate. Ceea ce nu e OK.

Hai sa vedem totusi mailul:
---
A fost suficient ca directoarea agentiei nationale sa pronunte numele Editec (compania care produce suflanta, bilele si softul aferent) ca telespectatorii sa intre in rolul de detectiv. Si s-au descoperit lucruri extrem de interesante!

Pe site-ul Editec puteti afla ca in interiorul fiecarei bile din cele 49 exista o tablita de indentificare cu un cod format din 22 cifre, asa numitul ARS, cod ce este citit de suflanta si apare automat in calculator! De asemenea, toate cele 49 de bile trebuie sa apartina aceluiasi set se bile. In caz ca una sau mai multe bile apartin unui alt set de bile, acestea nu sunt recunoscute de suflanta!

Alt element foarte important! Fiecare bila inainte de a fi introdusa in suflanta trebuie sa fie verificata cu sistemul producatorului. Acesta are 3 inele prin care trebuie sa treaca fiecare bila. Primul inel citeste bila sa fie din acelasi set cu celelalte, inelul al doilea verifica dimensiunile si al treilea greutatea! Acuma, ce a pezentat Loteria Romana? Mai multe televiziuni au aratat cum se cantaresc bilele. Cu un cantar, obisnuit, de bijutier!!! Si atunci se nasc mai multe intrebari. De ce asa si nu cu aparatul producatorului, care evident, le-a fost livrat impreuna cu suflanta? De ce nu a fost prezentat si acest sistem? De ce nu s-a mentionat ca suflanta poate identifica orice bila? Are Loteria Romana ceva de ascuns?

Pai are! Iata cat de bine este pus la punct sistemul. Imaginea alaturata ne prezinta ce apare pe calculator in momentul cand bila trece prin primul inel al sistemului de verificare! De la anul de fabricatie pana la culoare si setul de bile din care face parte! Atentie! Daca bila nu face parte din acelasi set cu celelalte nu poate trece de primul inel! OK. Loteria Romana a aratat ca are doua seturi de bile. Deci daca sa spunem in suflanata sunt introduse 6 bile din setul 1 si 43 din setul 2, cele 43 de bile din setul 2 nu au nici o sansa sa iasa, pt ca nu sunt recunoscute de suflanta!
Si ca si cum toate astea nu erau suficiente, bomboana pe coliva o pune chiar producatorul sistemului. In cartea tehnica a masinariei, producatorul precizeaza ca softul poate controla jocul! Cu alte cuvinte masinaria asta poate juca corect sau nu, in functie de cum decide Loteria Nationala! Asta poate ca explica mai bine de ce poturile mari din istoria loteriei s-au castigat doar in momente de sarbatoare (alegeri, Paste, Craciun sau Revelion)!
---

Dupa cum spuneam, concluziile le trage fiecare. Matematica zice ca sunt foarte (foarte-foarte) multe variante. Plus ca lumea joaca mai abitir cand potul creste si cand sunt sarbatori. Dar totusi... parca prea mari sunt coincidentele...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu