Pages

miercuri, 23 noiembrie 2011

Anvelope: unde si cand au fost fabricate

Anul de fabricatie la anvelope este foarte important, dupa vreo 6 ani dupa fabricatie (si cam 4 de folosinta) devin periculoase / inutile.
Pentru unii este destul de important si unde au fost fabricate anvelopele. Mai ales acum, cu goana dupa anvelope de iarna cat mai ieftine, dar totusi cat de cat bune (si hai sa nu excludem aici nici pe cei care vor second-hand).

Toata aceasta informatie (si nu numai) este incapsulata in codul DOT de pe anvelopa. Acest cod exista fiindca este cerut de Ministerul Transporturilor din State (DOT = Department of Transportation). Codul trebuie sa se afle complet pe cel putin un flanc al anvelopei, deci mare atentie, cauta dupa codul intreg format din DOT si 3 grupuri de 3 sau 4 litere/cifre.

DOT CM8J JBLR 2411

Data fabricatiei anvelopei este continut de al 3-lea grup de cifre. Daca acest grup lipseste, cauta DOT-ul pe celalalt flanc al anvelopei. Daca sunt doar 3 cifre, anvelopa este din antichitate, uita de ea. Deci avem 4 cifre. Primele 2 cifre inseamna saptamana din an, ultimele 2 cifre inseamna anul. Deci 2411 inseamna saptamana 24 din 2011.

Locul fabricatiei. Ei bine, cum multe anvelope nu au scris pe ele "Made in ...", ne uitam tot din codul DOT. Si luam primele 2 simboluri de dupa DOT. In cazul nostru CM. Intram le pagina americanilor de aici (http://stnw.nhtsa.gov/cars/rules/manufacture/), scriem in ultima casuta (DOT ID) codul nostru (in cazul acesta CM) si "start search". Te duci la sfarsit de tot, la "New Tire Search Results" si afli ca DOT-ul CM inseamna "CONTINENTAL AG, HANNOVER, GERMANY", phuai, nu-s chinezesti, yupii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu