Pages

marți, 17 ianuarie 2012

Scoala de soferi in Timisoara

Daca tot am luat masina, am facut si eu scoala de soferi. Intr-adevar, anul trecut, dar nu mi-am facut timp sa scriu. Si.. e bine sa se sedimenteze un pic daca vrei sa fii obiectiv, nu?

Si ma gandesc ca te intereseaza si pe tine anumite detalii despre experienta scolii de soferi si a examenului pentru carnet.

1. Scoala de soferi / cursurile teoretice


Sa fii atent unde faci scoala de soferi. Unele fac cursurile la marginea orasului.
Eu mi-am ales o scoala relativ centrala, relativ aproape si de servici (important, deoarece cursurile se faceau aproape imediat ce ieseam de la lucru) si cu recomandari bune din partea unor prieteni care au facut tot de curand scoala. Este vorba de scoala Tomas Alfa, de langa Billa Circumvalatiunii.

Desi m-am incapatanat sa citesc macar "ordonanta" inainte de scoala, nu mi-a prea iesit. Este mare si extrem de plictisitoare, nici nu am retinut mare lucru si nici nu mi-a prea folosit. In schimb la scoala, contra cost, am putut cumpara cele 2 carti necesare si suficiente. Si.. am mers la cursuri.
Cursurile s-au tinut chiar unde m-am inscris si au fost foarte utile. Am retinut aproape tot de la curs. Acasa am mai facut, incet, chestionarele din carte, capitol cu capitol.

2. Condusul masinii


Dupa sapamanile de curs, am avut dreptul sa incep sa merg cu masina. Aici iar a fost dupa recomandari.
Am auzi destul de multe povesti despre instructori care urla la tine, care nu au rabdare samd. Dar din recomandari am dat despre un instructor.. asa cum trebuie sa fie: calm, fain, de la care poti sa inveti, care discuta cu tine si chiar isi da silinta sa te invete. Se numeste Gabi Grün si il recomand 100%. Si daca a reusit sa scoata sofer si din impiedicatul de mine, cu tine va fi usor.



3. Chestionarele si examenul teoretic


In paralel cu condusul, am inceput sa fac si chestionarele care conteaza: cele de pe drpciv.ro. O sa ti se zica la scoala mai multe despre astea. Dupa cum am mai scris aici, nu se prea merita sa faci chestionare de altundeva. Termini cartea si faci de pe drpciv. Sunt o groaza de site-uri care declara sus si tare ca au chestionarele ca la politie. Eu personal am gasit chestionare gresite. Vrei sa risti? Ignora-ma si mergi pe site-ul favorit. Sau.. mergi pe drpciv si, pentru a te verifica, foloseste raspunsurile de pe e-drpciv.ro (fostul auto.receptie.ro).

Daca ai parcurs cartea si ai trecut macar vreo 50 de chestionare pe net, examenul ti se va parea usor. Da, e stress si timp pierdut pana intri, dar examenul e usor.

4. Proba practica


Ei bine, aici intervine factorul uman: politistul. Eu iti urez multa bafta! Daca la proba teoretica au fost stressanti, la proba practica sunt mult mai rai. La examen vei conduce mult mai prost decat la toate cursurile. De stress. Si trebuie sa mergi vreo 25 de minute fara sa acumulezi prea multe greseli. Ca la 21 de puncte de penalizare.. esti out.

Eu nu am trecut din prima. Dar na, cand pici cu 22 de puncte, din care 2 sunt pentru ca nu am condus ecologic.. unii politisti parca tin mortis sa te pice. Dar nu e problema...

Problema reala este din nou timpul pierdut. Daca nu ai trecut si chiar conduci bine, poti sa faci putine (sau 0) ore de condus. Dar pierzi timp din nou cu examenele. Ca desi legal tu peste 2 saptamani ai dreptul sa dai din nou, scoala va da proba teoretica doar peste 3-4 saptamani. Si ai sanse foarte mari ca dupa ce treci din nou sala, sa fii programat la "oras" doar peste inca o luna (!!!) .. pentru ca asa vor ei. Dar nu fii trist, (cam) toti sunt tratati la fel.

La mai putin de o saptamana dupa ce ai trecut orasul, iti vine carnetul prin posta si poti sa zici ca ai scapat. In rest.. atentie in trafic si o viata fara accidente!

3 comentarii:

  1. Ieri am fost declarata ADMIS la examenul de conducere si am facut tot cu Gabi Grün,un instructor de milioane din toate punctele de vedere!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt de acord cu tine. Sunt foarte multe chestionare proaste pe internet si nu se merita sa risti sa inveti prostii. iti pierzi timpul de pomana. mai bine faci chestionarele de pe un singur site, dar sa fii sigur ca este bun.

    RăspundețiȘtergere
  3. Din 5 Octombrie 2015, odata promovat examenul de sala, in cazul declararii respins la traseu, candidatul poate sustine din nou traseul, fara a mai trece prin emotiile examenului de sala, pe toata durata valabilitatii dosarului de scoala de soferi.
    La scoala de soferi Alfa din Timisoara, mai activeaza si domnul instructor Pagau Gheorghe, un instructor cu experienta din anul 1987, fost profesor de legislatie rutiera (cca 20 de ani), care este foarte bun.
    Il cunosc personal, pentru ca am fost colegi la scoala de soferi a armatei MApN.

    RăspundețiȘtergere