Pages

luni, 14 noiembrie 2011

Geamana. Un posibil viitor pentru Rosia Montana?

Biserica din Geamana, inecata in steril. Foto: Liliana Oprisan
Tocmai am citit un articol intersant despre Geamana. Un sat despre care multi (inclusiv eu) nu stiam nici ca a existat, nici ca nu mai exista. De ce nu mai exista? Fiindca a devenit iaz de decantare de steril (si alte substante). Si fiindca nimanui nu-i pasa de cativa batrani.

E un articol trist despre un loc frumos si trist. Asta se va alege si din Rosia Montana? Va deveni inca un loc frumos si trist, de care lumea va uita?

Da, sunt impotriva exploatarii de la Rosia Montana, cu tot lobby-ul si asa-zisii bani adusi la noi in tara. Fiindca realitatea de pe teren si realitatea de pe hartie sunt foaaarte diferite. Fiindca ce e pe hartie va ramane pe hartie, iar contaminarea este mult mai probabila decat vor multi sa te faca sa crezi.

Stim cu totii ca neprevazutul este parte din viata noastra. Si ei doar spera ca problemele nu vor aparea cat timp sunt ei aici. Sorry. In Romania actuala si sa fii extraterestru si binevoitor, in cativa ani o sa iti bagi picioarele. Fiindca se poate. Fiindca asa castigi tu mai mult. De aceea nu vreau nimic la Rosia Montana. Peste 100 de ani? Poate. Cateva generatii poate ne vor ridica din rangul de tara bananiera.

Sa ne intoarcem la Geamana. Natura de toamna arata magnific. Un pic ireal. Lacul e .. verde. De la oxizii de cupru si fier. Oamenii.. au ramas doar cativa. Animalele.. de ele nimanui nu-i pasa.

Lacul frumos si.. verde de la Geamana. Foto: Liliana Oprisan.
Daca ai vazut de curand pe Discovery, si la Cernobal e frumos si viu. A devenit un fel de refugiu pentru animale. Oamenii nu mai calca acolo, iar animalele nu sunt vanate.

Poate ca voi dori sa fac o drumetie cu copiii pe dealurile de pe langa Rosia Montana, nu sa ma uit la poze facute candva, demult, de altii. Dar daca va fi distrusa, pe mine ma va "despagubi" cineva? Dar pe tine?

Articolul original si mai multe poze sunt aici (aici). Si aici este un articol si mai bine documentat.

3 comentarii: